[:pl]

Zdjęcia prezentują wnętrza restauracji Pałacu Lubostroń, która serwuje znakomite potrawy z kuchni staropolskiej.

 

PRZYSTAWKI/STARTERS
   

Tatar wołowy z zielonym pieprzem i żółtkiem (150 g)

Steak tartare with green pepper and yolk

16,30 zł

Pierożki z ciasta filo z nadzieniem z kaczki i jabłkami, z karmelizowaną pomarańcza    (100g)

Filo pastry pouches stuffed with duck and apple jam served with carmelized oranges

 13,60 zł

Pstrąg wędzony z musem chrzanowym i chutney z buraka  (60g)                       

Smoked trout with horseradish moussee and beetroot chutney

13,80 zł
Smażony ser kozi panierowany, podawany z konfiturą z wiśni, kruszonką z orzechów i pudrem z buraka (100g)
Dep fry goat cheese served with cherry jam, walunt crumble and beetroot powder
15,40 zł
SAŁATKI/SALADS

Sałatka grecka (120 g)

Greek salad 120 g

12,40 zł

Sałatka z wątróbką drobiową (150 g)

Chicken liver salad 150 g

20,30 zł

Sałatka z kurczakiem (200 g)                                                            

Chicken salad 200 g

Sałatka z rukoli, z pieczonymi burakami i kozim serem (150 g)

Rocket salad with honey roast beetroos and goat cheese (150 g)

Sałatka z pieczonym łososiem, vinegretem cytrynowo-koperkowym i sosem tatarskim (150g)

Baked salomon salad served with sauce and lemon vinaigrette

19,50 zł

 

17,00 zł

 

21,70 zł

 

 

Wszystkie przystawki i sałatki podajemy z grzanką i masłem

All starters and salads are served with a slice of buttered toast

 

ZUPY/SOUPS
 

Żurek                  

    – tradycyjny z jajkiem i szynką (250 g)                                     

A fermented rye flour soup – traditional, with an egg and ham 250 g

10,60 zł

Barszcz – z pasztecikiem (250 g)                                                         

Borsch –  with a patty 250 g                                                           

7,80 zł

 

Rosół – z domowym makaronem (300 g)                                              

Chicken soup – with home-made noodles 300 g                 

9,20 zł

 

Flaki po staropolsku (400 g)                                                                

Beef tripe served in the Old Polish manner 400 g

10,60 zł

Chłodnik (250 g)

Cold Lithuanian Borsch 250 g

(danie sezonowe)          
     
13,70 zł
RYBY/FISH
 

Pstrąg smażony wg wagi (100 g – 12, 60 zł) z pieczonymi pierogami (300 g – 6,70 zł) z bukietem surówek

(200 g – 7,30 zł) 

Fried trout (100 g – 12. 60 PLN) with a mixed salad (200 g – 7.30 PLN) and roasted dumplings (300 g – 6,70 PLN)

 
 

Filet Sandacza Soute (150 g) z bukietem surówek (200 g) i gotowanymi ziemniakami (200 g)

Soute pikerperch filet with a mixed salad and boiled potatoes

39,40 zł
DRÓB/POULTRY
 

Kotlet De volaille (120 g) z bukietem surówek (200 g) i frytkami(150g)

De volaille chop  with a mixed salad  and French fries                           

32,80 zł

 

Kotlet po burmistrzowsku(150 g) z bukietem surówek(200 g) i pieczonymi pierogami (300g)                                                  

Mayor’s style chop with a mixed salad and roasted dumplings 

36,10 zł                                                     

Grilowanya pierś z kurczaka z pieczarkami, chipsem boczkowym iserem (150g), z ziemniakami puree (200g) i fasolką szparagową (150g)

Griled chocken breast with mushrooms, bacon and cheese with mashed potatoes and french beans

35,20 zł

Pieczony filet z kaczki z nadzieniem grzybowym (170g) z ziemniakami pieczonymi (200g), z kapustą modrą (100g) i sosem własnym

Roasted duck fillet stuffed with muschrooms served with roast potato and red cabbage

46,00 zł
WIEPRZOWINA/PORK
 

Tradycyjny schabowy z kością  (140 g) z zasmażaną kiszoną kapustą (200g)  i gotowanymi ziemniakami (200g)      

Traditional pork chop with  a bone and breadcrumbs (140 g) with fried sauerkraut (200 g) and boiled potatoes (200 g)

37,20 zł

Pieczona karkówka (150 g) z gotowanymi warzywami (200 g) i ziemniakami (200 g)   oraz sosem musztardowym     

Roasted pork neck 150 g with boiled vegetables 200 g and potatoes 200 g

36,80 zł

Schab w śmietanie z grzybami (120 g) z kluskami śląskimi ( 250 g) i burakami w miodzie (150 g)

Pork in creamy with mushrooms sauce with silesian noodles and honey

Wolno pieczony boczek (150 g) z duszonymi ziemniakami (200 g) pikantną marchewką (200 g) i sosem śmietanowo- musztardowym

Slow roast belly pork served with potato puree, spice carrots and creamy mustard sauce

 

38,70 zł

 

35,90 zł

 

 

WOŁOWINA/BEEF
 

Zraz staropolski (120 g) z okraszaną kaszą gryczaną (200 g) i buraczkami (200 g)                                                                           

Old Polish beef collop with seasoned buckwheat groats and beetroots 

39,70 zł

Ozór (150 g) w sosie chrzanowym z gotowanymi warzywami (200 g) i ziemniakami puree (200 g)                    

Beef tongue 150 g with  horseradish sauce and boiled vegetables and potato purée 

30,40 zł
DZICZYZNA/GAME
 

Pieczony karczek z jelenia (150 g) w ziołach z burakami (200 g) i pieczonymi pierogami (300g)                                                             

Roasted wild game neck in herbs with beetroots and roasted dumplings 

44,70 zł

 Gulasz z dziczyzny (300g) w placku ziemniaczanym z buraczkami (200 g)                                                                                          

Game stew in potato pancake with beetroot

42,40 zł

 Gołąbki z dzika (320 g) w sosie pomidorowo-paprykowo-ziołowym z miksem sałat (100 g)

Stuffed cabbage with buckwheat and board served with tomato-pepper-herb sauce and mix salad

31,70 zł

DANIA DLA DZIECI/KIDS MENU:

Kąski drobiowe (80g) z frytkami (100g)  i surówką z marchwi (100g)

Chicken patties with french fries and carrot salad

 

22,40 zł

 

DESERY/DESSERTS
 

Lody waniliowe z sosem malinowym na gorąco 

Vanilla ice-cream with raspberry sauce served hot 

16,50 zł                                         
                                                                                                                                                                      

Szarlotka z gałką lodów waniliowych i sosem malinowym  (150 g)     

Apple pie with a scoop of vanilla ice cream and raspberry sauce           

11,50 zł                                                                                

Sernik z bitą śmietaną (150 g)                                  

Cheescake with whipped cream      

11,50 zł

                                                                                                     

                                       
NAPOJE GORĄCE/HOT DRINKS
 

Kawa Rioba.                                                                              

Rioba coffee

6,00 zł

Kawa Rioba Espresso                                                                

Rioba Espresso

6,00 zł

Włoskie Capuccino Rioba.                                                         

Rioba Italian cappuccino

7,00 zł

Kawa Latte                                                                                   

Caffe Latte

7,00 zł

Herbata czarna.                                                                                    

Black tea

4,00 zł
Napoje zimne/Drinks

 

 

Napoje : Coca-cola, Fanta, Sprite, Pepsi, Mirinda, 7up

                                                              

 

 

0,25 l – 4,00 zł

Woda mineralna                                                                      

Mineral water

 

0,30 l – 3,00 zł

Sok owocowy                                                                         

Fruit juice

 

0,25 l – 2,00 zł
Piwa/Beer

 

 
Warka.                                                                                      0,5 l – 7,00 zł
Warka Strong.                                                                           0,5 l – 7,00 zł
Heineken.                                                                                   0,5 l – 7,00 zł
Żywiec.                                                                                      

0,5 l – 7,00 zł                    

0,3 l – 6,00 zł

Wermuty/Vermouth
 
Ciociosan.                                                                                                              100ml – 5,00 zł
Martini Dry, Bianco, Rosso                                                                                    100 ml – 6,00zł
Campari 100ml– 14,20zł
Whiskey  
Johnnie Walker Red 40 ml – 9,00zł
Johnnie Walker Black                                                                                              40 ml – 12,00zł
Ballantines.                                                                                                               40 ml – 9,00zł
Koniaki/Cognacs
Napoleon.                                                                                                                   40 ml – 7,00 zł
Słoneczny Brzeg.                                                                                                         40 ml – 5,00 zł
Pliska. 40 ml – 5,00 zł
Metaxa.                                                                                                                     40 ml – 9,00zł
Wódki & Gin/ Vodka & Gin
Sobieski. 40 ml – 4,00 zł
Bols.                                                                                                                           40 ml – 4,00 zł
Żubrówka.                                                                                                                   40 ml – 4,00 zł
Finlandia 40 ml – 6,00 zł
Absolut  40 ml – 6,00 zł
Gin 40 ml – 7,00 zł
Likiery/Liqueurs
Malibu          40 ml- 8,00 zł
Advocat. 40 ml – 3,00 zł
Drinki:

 

Wiosenny ogród (50 ml wódka, 25 ml Bols Zielony, 7up)       10 zł
Czerwone Marakuje (50 ml wódka, 25 ml Bols Czerwony, sok grejpfrutowy) 9 zł
Zielona Żabka (50 ml wódka, 25 ml Bols Niebieski, sok pomarańczowy) 10 zł

Bols Waniliowy (25 ml wódka, 100 ml Martini Bianco, 25 ml Bols waniliowy)

Grzaniec

Mullted red wine

 

11 zł

150 ml – 7 zł

 

 

 

[:en]

Zdjęcia prezentują wnętrza restauracji Pałacu Lubostroń, która serwuje znakomite potrawy z kuchni staropolskiej.

Pobierz menu w pdf

PRZYSTAWKI/STARTERS
Tatar wołowy z zielonym pieprzem i żółtkiem (150 g)

Steak tartare with green pepper and yolk 150 g

13,40 zł
Carpaccio z wędzonego łososia z włoskim parmezanem (150 g)

Carpaccio from smoked salmon with Italian parmesan 150 g

39,90 zł
Smażony ser typu camembert z żurawiną (120 g)

Fried Camembert with cranberry 120 g

17,10 zł
Pasztet z dziczyzny z żurawiną (70 g)

Game pâté with cranberry 70 g

13,80 zł
Maślaki w śmietanie (100 g)

Wild mushrooms in cream 100 g

13,30 zł
SAŁATKI/SALADS
Sałatka grecka (120 g)

Greek salad 120 g

10,60 zł
Sałatka z wątróbką drobiową (150 g)

Chicken liver salad 150 g

16,70 zł
Sałatka włoska z kulkami mozzarelli (120 g)

Italian salad with mozzarella balls 120 g

13,70 zł
Sałatka z kurczakiem (200 g)

Chicken salad 200 g

16,90 zł
Sałatka z wędzonym łososiem (300 g)

Smoked salmon salad 300 g

Wszystkie przystawki i sałatki podajemy z grzanką i masłem

All starters and salads are served with a slice of buttered toast

18,00 zł
ZUPY/SOUPS
Żurek – staropolski w chlebie z jajkiem i szynką (200 g)

A fermented rye flour soup – Old Polish, in a loaf of bread

with an egg and ham 200 g

6,60 zł
Żurek – tradycyjny z jajkiem i szynką (200 g)

A fermented rye flour soup – traditional, with an egg and ham 200 g

4,50 zł
Barszcz – z pasztecikiem (200 g)

Borsch – with a patty 200 g

3,50 zł
Rosół – z domowym makaronem (200 g)

Chicken broth – with home-made noodles 200 g

2,90 zł
Czernina – z domowym makaronem (200 g)

Blood soup with home-made noodles 200 g

5,50 zł
Flaki po staropolsku (400 g)

Beef tripe served in the Old Polish manner 400 g

7,60 zł
RYBY/FISH
Pstrąg smażony wg wagi (100 g – 10, 90 zł) z bukietem surówek(200 g – 4,90 zł) i pieczonymi pierogami (300 g – 4,80 zł)

Fried trout (100 g – 10. 90 PLN) with a mixed salad (200 g – 4.90 PLN) and roasted dumplings (300 g – 4,80 PLN)

with an egg and ham 200 g

Pstrąg gotowany wg wagi (100 g – 10,90 zł) na parze z gotowanymi warzywami (200 g – 4,90 zł) i ziemniakami (200 g – 2,00 zł) z sosem kaparowym(100 g – 6,40 zł)

Steamed trout (100 g – 10.90 PLN) with boiled vegetables (200 g – 4.90 PLN) and potatoes

(200 g -2.00 PLN) with caper sauce (100 g – 6.40 PLN)

Filet Sandacza Soute (150 g) z bukietem surówek (200 g) i gotowanymi ziemniakami (200 g) 26,60 zł

Pikeperch fillet sauté 150 g with a mixed salad 200 g and boiled potatoes

Dorsz (150 g) z sosem kaparowym z gotowanymi warzywami (200 g) i ziemniakami (200 g) 33,90 zł

Cod 150 g with caper sauce and boiled vegetables 200g and potatoes 200g

Szczupak w cieście naleśnikowym (300 g) w sosie kaparowym z gotowanymi warzywami (200 g) i ziemniakami (200 g) 34,00 zł

Pike in pancake batter 300 g with caper sauce and boiled vegetables 200g and potatoes 200g

[:]